Incapacitatea de plată la oamenii de afaceri locali:12 din cele mai mari 100 de companii controlate de români sunt în insolvenţă

1 apr 2013 Autor: Dana Ciriperu

Aveau împreună afaceri de un miliard de euro şi peste 6.500 de angajaţi, dar acum sunt cu creditorii la uşă. Pentru doisprezece din cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români situaţia s-a schimbat dramatic în ultmii trei ani, iar insolvenţa a devenit singura soluţie.
 

Confort Timişoara (Georgică Cornu), Romstrade (Nelu Ior­da­che - arestat sub acuzaţiile de de­tur­nare de fonduri, delapi­da­re), Romet Buzău (Constantin Toma) sunt cele mai mari trei companii private ro­mâ­neşti care au intrat în insolvenţă în ultimul an.

La cinci ani de la debutul crizei businessul antre­prenorial românesc pare cel mai zdrun­ci­nat, iar zecile de mii de insolvenţe nu au lovit doar micile afaceri de familie, ci au lăsat urme adânci şi în topul celor mai mari companii cu capital privat românesc.

Începând din 2009 ZF a întocmit anual un cla­sament al celor mai importante 100 de firme pu­se pe picioare de antreprenori locali. În 2010, spre exemplu, cei mai mari 100 de antre­pre­nori aveau pe mână companii cu vânzări cu­mulate de 47 mld. lei şi aproape 90.000 de angajaţi.

Doisprezece dintre aceste companii se află acum în insolvenţă, o situaţie dificilă, dacă nu chiar dramatică, în primul rând pentru cei peste 6.500 de salariaţi. Dacă în anii de boom băncile stăteau la coadă pentru a le oferi îm­pru­muturi pentru dezvoltarea afacerii (Romstrade a luat un credit sindicalizat de 140 mil. euro de la un consorţiu de bănci con­dus de Credit Suisse - de exemplu), acum co­zile sunt formate de aceleaşi bănci, dar şi din cre­ditori mai mici care au de recuperat datorii care depăşesc în unele cazuri cifrele de afaceri ale firmelor în cauză.

Situaţia s-a schimbat aşadar radical, iar acum falimentul pândeşte o parte dintre ma­ri­le companii locale aflate în insolvenţă. Efectul în lanţ loveşte însă cel mai puternic în econo­mia locală, pentru că un business mare care intră în incapacitate de plată trage după el zeci de furnizori mai mici. Este cazul unui pro­du­cător de mezeluri din judeţul Alba, cu afa­ceri de 4-5 mil. euro, care spune că "lovitura deci­si­vă" care l-a dus în insolvenţă i-a fost dată de magazinele Mic.Ro ale lui Dinu Patriciu, care la rândul lor au intrat în faliment.

Pentru mulţi antreprenori insolvenţa a reprezentat ultima soluţie, iar unul dintre ei - Constantin Toma - a admis într-un interviu acordat ZF că decizia de a cere insolvenţa mai multor firme din grupul Romet (cu vânzări cumulate de 300 mil. euro şi 2.000 de angajaţi) a fost "ruşinoasă şi dureroasă, dar era necesară pentru a continua".

Sunt însă şi situaţii fericite (cazul Leonar­do), unde reorganizarea a repus busines­sul pe pi­cioare, astfel că reţeaua românească fondată la Oradea de Florin Panea merge înainte şi se bate cu retailerii străini care au intrat în ultimii ani pe piaţă.

Dincolo de discuţiile legate de factorii care au dus la marile insolvenţe (gradul mare de înda­torare e cel mai adesea invocat de practi­cie­nii în însolvenţă) sau de uşurinţa cu care se ajunge la acest pas în România, rămâne rea­lita­tea statistică a celor 12 companii mari con­tro­late de antreprenori care au intrat în mo­rişca blocajului financiar şi care trag după ele şi câteva sute de furnizori şi salariaţi.

Omul de afaceri Constantin Toma, a fondat holdingul Romet Buzău, pe care l-a dus la afaceri de 300 de milioane de euro şi circa 2.000 de angajaţi, dar la începutul acestui an s-a văzut nevoit să solicite intrarea în insolvenţă a celor mai importante firme din grup pentru a se restructura şi continua activitatea.

Imperiul construit de Nelu Iordache a început să se zdruncine la sfârşitul anului trecut, când omul de afaceri din Giurgiu a fost arestat, fiind acuzat de delapidare. La scurt timp, firma sa de construcţii Romstrade a intrat în insolvenţă, iar CNADNR a reziliat cele mai importante contracte.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.