Reabilitări termice din bani europeni: 150 de milioane de euro vin de la Bruxelles

28 apr 2013 Autor: Andreea Neferu

Bugetul alocat pentru reabilitările termice se ridică la 304 milioane de euro, din care 150 de milioane de euro vor fi bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul de 154 de milioane de euro va fi reprezentat de contribuţii de la bugetul de stat, de la autorităţile locale şi de la asociaţiile de locatari. Foto Silviu Matei

Comisia Europeană finanţează lucrările de termoizolare a blocurilor prin Fondul European de Dezvoltare Regională, con­diţia fiind însă ca în program să fie incluse blocuri în care locuiesc persoane defavorizate şi familii cu venituri reduse.

Astfel, bugetul alocat pentru aceste reabilitări termice se ridică la 304 milioane de euro, din care 150 de milioane de euro vor fi bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul de 154 de milioane de euro va fi reprezentat de contribuţii de la bugetul de stat, de la autorităţile locale şi de la asociaţiile de locatari. În acest program se vor încadra blocurile de locuinţe construite între 1950 şi în 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse, din municipiile reşedinţă de judeţ şi din cele 6 sectoare ale Capitalei.

Printre primăriile din ţară care s-au anunţat interesate de anvelopările pe bani europeni se numără cea din Suceava, care alocă o sumă de 6,3 milioane de euro pentru reabilitarea termică a apartamentelor, din care 3,8 milioane de euro este cofinanţarea europeană, iar restul finanţare locală, potrivit Mediafax. Cu aceşti bani circa 3.000 de apartamente, adică 70 de blocuri, ar putea fi reabilitate, însă lucrările vor demara doar dacă asociaţiile de proprietari nu au datorii la utilităţile publice. În acest moment, doar 6 blocuri dintre cele care au depus cereri de anvelopare sunt eligibile în Suceava.

Acest program de eficienţă energetică a blocurilor de locuinţe ar urma să fie finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor-poli urbani de creştere“.

Programul va fi unul pilot, urmând a se încheia în anul 2013, însă experienţa acumulată poate fundamenta investiţi­ile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru exerci­ţiul financiar 2014-2020.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.